کد خبر : 208270
تاریخ انتشار : یکشنبه 22 مهر 1403 - 23:01

علت درد رشد کودکان چیست و چگونه این درد را کنترل کنیم؟

علت درد رشد کودکان چیست و چگونه این درد را کنترل کنیم؟

  برخی از کودکان در سنین ۳ تا ۱۲ سال نوعی درد عضلانی با عنوان درد رشد را تجربه می‌کنند. برخلاف باور عموم که رشد سریع استخوان‌ها را علت درد رشد می‌دانند، ولی هنوز شواهد علمی کافی برای اثبات این علت وجود ندارد. درواقع مهم‌ترین علت این درد، فعالیت بدنی زیاد کودکان است. دکتر ارتوپد

 

برخی از کودکان در سنین ۳ تا ۱۲ سال نوعی درد عضلانی با عنوان درد رشد را تجربه می‌کنند. برخلاف باور عموم که رشد سریع استخوان‌ها را علت درد رشد می‌دانند، ولی هنوز شواهد علمی کافی برای اثبات این علت وجود ندارد. درواقع مهم‌ترین علت این درد، فعالیت بدنی زیاد کودکان است. دکتر ارتوپد برای تشخیص درد رشد، پیش از انجام معاینه فیزیکی، به علائم درد رشد همچون شب هنگام بودن درد در پا توجه می‌کند. درمان درد رشد قد با استراحت، ماساژ و استفاده از کمپرس گرم امکان‌پذیر خواهد بود. همچنین برخورداری از تغذیه مناسب، انجام ورزش و فعالیت بدنی متعادل به پیشگیری از این درد منجر خواهد شد.

 

درد رشد کودکان چیست؟

درد رشد کودکان (Growing Pains) به‌عنوان یکی از علل شایع دردهای عضلانی در کودکان شناخته می‌شود. این دردها معمولا در عضلات پا، به‌ویژه در نواحی پشت زانو، جلوی ران‌ها و ساق پاها رخ می‌دهند و در ساعات عصر یا شب تشدید می‌شوند. با وجود نام «درد رشد» هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط مستقیم آن با رشد سریع بدن وجود ندارد. در واقع، فعالیت‌های فیزیکی شدید روزانه با ایجاد خستگی عضلانی دلیل درد ساق پا در کودکان می‌شوند. این دردها غیرتهاجمی بوده و به طور معمول بدون عوارض جدی بهبود می‌یابند.

استفاده از مسکن‌های ملایم، ماساژ و استفاده از کمپرس گرم به تسکین درد رشد قد کمک می‌کنند. اگر درد شدید یا همراه با علائم دیگری همچون تورم یا تب باشد، باید به دکتر غدد یا دکتر ارتوپد مراجعه شود.

 

انواع درد رشد

درد رشد کودکان، به دو دسته اصلی دردهای ناشی از فعالیت و دردهای شبانه تقسیم می‌شود. درد شبانه رشد، باعث بیدار شدن کودک از خواب می‌شود.در حال حاضر، هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط این دردها با فرآیند رشد فیزیکی بدن وجود ندارد. در ادامه به انواع درد رشد قد کودکان پرداخته‌ایم:

 

دردهای شبانه رشد

درد رشد شبانه، شایع‌ترین نوع این دردها در کودکان بین ۳ تا ۱۲ سال است. این دردها بیشتر در ماهیچه‌های نواحی ران، ساق پا و پشت زانو در هر دو پا احساس شده و کودک به درد استخوان دچار نمی‌شود. معمولاً این دردها در ساعات پایانی روز و شب، خصوصاً پس از فعالیت بدنی شدید، بروز کرده و باعث بیدار شدن کودک از خواب طی شب می‌شود.

برخلاف دردهای التهابی، دردهای شبانه رشد هیچ نشانه‌ای از تورم، قرمزی یا التهاب ندارند و پس از استراحت یا ماساژ بهبود پیدا می‌کنند. این دردها از نظر پزشکی با رشد استخوانی یا بافت‌های خاص ارتباطی ندارند و بیشتر ناشی از فعالیت‌های فیزیکی پرتحرک کودکان در طول روز هستند.

 

درد رشد در نوجوانان با چه علائمی همراه است؟

انواع درد رشد در کودکان و نوجوانان با علائم متنوعی همراه هستند. این دردها، به صورت دردهای عمیق و خفیف تا شدید در نواحی پاها مانند جلوی ران‌ها، پشت زانوها و ساق‌ها تجربه می‌شوند. این درد در هر دو پا و بیشتر در شب اتفاق می‌افتد و در خواب کودک اختلال ایجاد خواهد کرد. با این حال، تا صبح معمولا دردها ناپدید شده و نوجوان بدون درد یا انقباض از خواب بیدار می‌شود. گاهی علت درد بازو در کودکان هم می‌تواند ناشی از درد شبانه رشد باشد.

علت درد رشد در کودکان و نوجوانان چیست؟

علت پا درد در کودکان در شب به‌طور دقیق مشخص نیست و برخلاف نام آن، ارتباط مستقیمی با رشد استخوان‌ها ندارد. نظریه‌های متعددی درباره منشا درد شبانه رشد وجود دارد. برای شناسایی دقیق علت آن باید به متخصصانی همچون دکتر ارتوپد یا دکتر غدد کودکان مراجعه کرد. در ادامه به مهم‌ترین علل این درد اشاره کرده‌ایم:

 

  • خستگی عضلات و درد شبانه رشد در اثر فعالیت‌های فیزیکی شدید مانند دویدن، پریدن و بازی‌های پرتحرک
  • ابتلا به درد رشد در کودکانی با سطح پایین ویتامین D
  • تجربه این درد در کودکانی با مفاصل بسیار انعطاف‌پذیر
  • مواجهه با درد رشد در کودکانی با آستانه تحمل درد پایین‌تر
  • درد شبانه رشد در کودکان مبتلا به شرایط خاص مانند سندرم پای بی‌قرار

این دردها معمولا در شب و بیشتر در نواحی پاها رخ می‌دهند و با استراحت و درمان‌های ساده مانند ماساژ یا استفاده از کمپرس گرم قابل کنترل هستند.

 

تشخیص و درمان اختلالات هورمونی و غدد در نوزادان، کودکان و نوجوانان برعهده دکتر غدد کودکان است. این متخصص، شرایطی مانند مدیریت دیابت در کودکان، اختلالات رشد، ناهنجاری‌های تیروئید، مشکلات غده فوق‌کلیوی، هیپوفیز و مشکلات مربوط به بلوغ را برعهده دارد.

فوق‌تخصص غدد کودکان به کمک ترکیبی از ارزیابی‌های بالینی، تست‌های تشخیصی برای اختلالات غدد و مطالعات تصویربرداری این بیماری‌ها را شناسایی می‌کند. شما هم باید برای بازگرداندن سلامت متابولیک کودک‌تان و بهبود کیفیت زندگی او، برای دریافت نوبت دکتر غدد کودکان اقدام کنید.

 

 

چگونه درد رشد قد تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص درد رشد قد در کودکان و نوجوانان معمولاً بر اساس تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی انجام می‌شود. پزشک ابتدا برای تشخیص این درد، سؤالاتی در مورد زمان و شدت درد، فعالیت‌های روزانه کودک و میزان فعالیت بدنی او می‌پرسد. معاینه فیزیکی هم معمولا شامل بررسی محدوده حرکتی مفاصل، ناحیه دردناک و اطمینان از عدم وجود تورم، قرمزی یا محدودیت حرکتی است. اگر در معاینه فیزیکی هیچ علامت غیرعادی دیده نشود و علائم حاکی از درد رشد باشند، نیازی به انجام آزمایش خون یا تصویربرداری نیست.

 

اگر دردها با علائم دیگری همچون تورم یا تب همراه باشند، دکتر ارتوپد ممکن است برای رد سایر مشکلات جدی‌تر همچون اختلال رشد کودکان، آزمایشات تکمیلی مانند آزمایش خون یا تصویربرداری مانند اشعه ایکس را توصیه کند.

برای درمان درد رشد به چه دکتری مراجعه کنیم؟

در صورت ادامه‌دار بودن یا شدت یافتن درد رشد، مراجعه به دکتر ارتوپد یا دکتر غدد کودکان ضروری است. بهتر است در ابتدا با مراجعه به دکتر ارتوپد از عدم ابتلا به بیماری‌های استخوانی عضلانی مطمئن شوید. برای آگاهی از اهمیت مراجعه به دکتر ارتوپد در این شرایط، مطلب تخصص ارتوپد چیست را مطالعه کنید. در مواردی که نگرانی‌هایی درباره هورمون‌ها و تاثیر آن‌ها بر رشد کودک وجود دارد، باید به دکتر غدد کودکان مراجعه کنید.

این متخصصان در شناسایی علت درد رشد کودکان مهارت داشته و با انجام معاینه فیزیکی و مصاحبه‌های بالینی اولیه به تشخیص درد رشد می‌پردازند. شب هنگام بودن درد در پا، از بارزترین علائم درد رشد قد به شمار می‌آید. بنابراین، درد کودک با استراحت، دریافت ماساژ و استفاده از کمپرس گرم تسکین پیدا می‌کند.

در صورت تشدید درد و ظهور علائمی همچون تب و محدودیت حرکتی، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. برای دریافت نوبت از دکتر ارتوپد یا دکتر غدد اطفال، می‌توانید از امکان نوبت‌دهی آنلاین این متخصصان در سایت دکتردکتر بهره‌مند شوید.

تخصص ارتوپدی (Orthopedics)، شاخه‌ای از پزشکی است که روی دستگاه اسکلتی-عضلانی تمرکز می‌کند. به شخصی که در این زمینه تخصصی تحصیل می‌کند هم، متخصص ارتوپدی یا ارتوپد گفته می‌شود. تمرکز تخصص ارتوپدی، روی درمان بیماری‌های مربوط به سیستم اسکلتی بدن است و روی استخوان‌ها  سیستم ماهیچه‌ها، تمرکزی ویژه دارد. ارتوپدی، بخش‌های زیر از بدن را معاینه و در صورت نیاز درمان می‌کند:

 

  • استخوان‌ها
  • ماهیچه‌ها
  • مفاصل
  • تاندون
  • رباط
  • اعصاب

با آگاهی از اینکه ارتوپدی پا چیست یا ارتوپدی استخوان چیست و چه کمکی به بدن می‌کند، مدیریت اوضاع در صورت بروز مشکلات، راحت‌تر می‌شود.

 

 

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

زيرنويس چسبيده

چگونه یک رپورتاژ موفق بنویسم؟

مایکروسافت  شیائومی  سامسونگ  گوشی  مارک  اینتل  گواهینامه  قرمز  گورمن  تبلت  آیفون  طراحی  لایکا  تایوان  یوتیوب  دوربین  اندروید  تاشو  چین  گلکسی  پیکسل  ساعت  ای‌بی  هوشمند  سطح  جدید  شرکت  معرفی  تجاری  طرح