کد خبر : 208286
تاریخ انتشار : چهارشنبه 9 آبان 1403 - 11:41

سکسکه جنین چیست و چه زمانی باید نگران شد؟

سکسکه جنین چیست و چه زمانی باید نگران شد؟

  بسیاری از متخصصان، سکسکه جنین را نشانه‌ای از رشد جنین و بلوغ ریه‌های وی می‌دانند. سکسکه جنین در بارداری یا سکسکه جنین در رحم، در واقع نشانه اولین تمرین تنفس اوست. علت سکسه جنین، این است که هنگام تجربه اولین تنفس، مقداری از مایع آمنیوتیک وارد بدن جنین شده و دیافراگم او منقبض می‌شود.

 

بسیاری از متخصصان، سکسکه جنین را نشانه‌ای از رشد جنین و بلوغ ریه‌های وی می‌دانند. سکسکه جنین در بارداری یا سکسکه جنین در رحم، در واقع نشانه اولین تمرین تنفس اوست. علت سکسه جنین، این است که هنگام تجربه اولین تنفس، مقداری از مایع آمنیوتیک وارد بدن جنین شده و دیافراگم او منقبض می‌شود. زمان شروع سکسکه جنین معمولاً از ماه سوم بارداری است و مادر آن را با چند ضربه ملایم احساس می‌کند. علائم سکسکه جنین، شامل ضربه‌های ناگهانی ضربان‌دار است که در ظاهر به صورت انقباض‌های شکمی مشخص می‌شوند.

 

 

سکسکه جنین چیست؟

سکسکه چنین، یکی از حرکات طبیعی جنین در رحم مادر است که به دنبال بلع مایع آمنیوتیک توسط جنین اتفاق می‌افتد. این پدیده، معمولاً در سه‌ماهه دوم یا سوم بارداری آغاز شده و به صورت ریتمیک و تکرار شونده بروز می‌کند. زمانی که جنین مایع آمنیوتیک را می‌بلعد، یکسری انقباض‌های ناگهانی و غیرارادی در دیافراگم جنین رخ می‌دهد. 

سکسکه جنین، نشانه‌ای از سلامت وی و عملکرد صحیح سیستم تنفسی و عصبی جنین است. این سکسکه‌ها، اغلب کوتاه مدت بوده و خطری برای جنین ندارند.

سکسکه‌های جنین، ابتدا ممکن است برای برخی مادران عجیب‌ به نظر برسد؛ اما تمام این حرکات طبیعی بوده و بخشی از رشد طبیعی جنین هستند.

 

سکسکه جنین چطور احساس می‌شود؟

مادران باردار، سکسکه جنین خود را معمولاً به صورت تکان‌های ریتمیک، تکراری و کوتاه احساس می‌کنند. این تکان‌ها، به‌نوعی شبیه به لرزش یا پرش‌های کوچک و منظم در نقطه‌ای خاص از شکم مادر بروز می‌کنند. برخلاف سایر حرکات جنین که معمولاً شدید‌تر و نامنظم هستند، سکسکه جنین معمولاً ملایم‌تر و منظم‌تر بوده و تا چند دقیقه نیز ممکن است ادامه داشته باشد.

برخی از مادران، همچنین سکسکه جنین خود را شبیه به ضربان قلب با تپش‌های ملایم درون شکم خود توصیف می‌کنند. این حرکات معمولاً مادران را آزار نمی‌دهند؛ مگر اینکه در مواقع خاصی از شبانه‌روز مانند زمان استراحت آنها بروز کند.

 

سکسکه جنین در رحم با چه علائمی همراه است؟

همانطور که تاکنون بررسی کردیم، مادران باردار سکسکه جنین خود را به صورت حرکات ریتمیک و منظم احساس می‌کنند. به عبارتی اولین علامت سکسکه جنین نیز همین مورد است. سایر علائم را باهم بررسی می‌کنیم:

 

  • احساس لرزش ملایم؛ سکسکه جنین معمولاً به صورت لرزش‌های ملایم و نسبتا سطحی رخ می‌دهد. 
  • بروز حرکات در محل ثابت؛ برخلاف لگد زدن که مادران آن را در بخش‌های مختلف بدن احساس می‌کنند، سکسکه جنین در محل ثابتی از شکم مادر احساس می‌شود. ( معمولاً پایین تر از ناف )
  • مدت زمان کوتاه و متناوب؛ در حالت کلی، سکسکه جنین برای مدت کوتاهی ادامه داشته و بعد متوقف می‌شود. معمولاً چندین بار در روز رخ می‌دهد و کاملاً طبیعی است. 
  • بدون درد یا ناراحتی؛ سکسکه جنین، به اندازه‌ای خفیف است که بیشتر مادران آن را به صورت ضربه‌های سطحی و آرام احساس می‌کنند. حتی ممکن است برخی از مادران این حرکات را کلاً احساس نکنند. 

همچنین، سکسکه‌های جنین ممکن است هرروز یا گاه‌گاه اتفاق بیفتند. نکته مهم در این خصوص، بروز حرکات مربوط به سکسکه در سه‌ماهه دوم و سه‌ماهه سوم بارداری است.

 

علت سکسه جنین چیست؟

جنین بنابه‌دلایل مختلف در شکم مادر دچار سکسه می‌شود؛ تاکنون دلیل علمی هیچکدام از موارد به طور دقیق مشخص نشده است. با‌این‌حال، متخصصان بر‌این باورند که اصلی‌ترین علت سکسه جنین، به تمرین‌های او برای نفس کشیدن و تلاش او برای بقای بعد از تولد مربوط است. سایر دلایل احتمالی سکسکه جنین موارد زیر را شامل می‌شوند:

 

  • ورود مایع آمنیوتیک به ریه‌ها
  • رشد و تکامل دیافراگم
  • تکامل سیستم عصبی مرکزی 
  • تکامل رفلکس‌های تنفسی
  • تکامل دستگاه گوارش
  • تحریک اعصاب واگ
  • واکنش‌دهی به محیط بیرون
  • تحریک حرکات عضله‌ها
  • آماده‌شدن جنین برای زندگی پس از تولد

تخصص زنان و زایمان، تخصصی است که مراقبت‌های پزشکی و جراحی را در دوران قبل از بارداری، بارداری، زایمان و دوره پس از آن ارائه می‌دهد. فعالیت متخصص زنان و زایمان شامل موارد و حیطه‌های زیر می‌شود:

 

  • استفاده از سونوگرافی، آزمایش خون، آزمایش ادرار و سایر ابزارها برای نظارت بر بارداری
  • مدیریت زایمان، از جمله القای زایمان، موارد اضطراری و تجویز داروهای مناسب
  • غربالگری، معاینات و تست‌های آزمایشگاهی قبل از تولد بچه
  • ارائه مراقبت‌های پس از عمل جراحی سزارین یا طبیعی تا شش هفته پس از آن
  • بررسی اندازه، رشد و موقعیت بچه در رحم
  • تشخیص نقایص مادرزادی

اگر بخواهیم به‌طور دقیق‌تر بررسی کنیم که تخصص زنان و زایمان چیست، باید بگوییم که در این حوزه به امور مربوط به مراقبت‌های دوران بارداری رسیدگی می‌شود و عمل‌های جراحی زنان مانند سزارین، توسط  دکتر زنان و زایمان  انجام می‌شود.

 

تا چه تعداد سکسکه برای جنین طبیعی است؟

می‌توانیم بگوییم که هیچ قانون و قاعده کلی برای تعداد سکسکه‌های جنین وجود ندارد. زیرا میزان رشد تمام جنین‌ها با یکدیگر یکسان نیستند و ما نمی‌توانیم الگوی خاصی در این مورد معرفی کنیم. با‌این‌حال، توجه به یکسری نکات مهم و کاربردی در این خصوص حائز اهمیت است:

 

  • توجه به تعداد دفعات سکسکه؛ بسیاری از مادران، ممکن است چندین بار در روز سکسکه جنین خود را احساس کنند. در حالت کلی، تعداد سکسه نرمال جنین در طول روز معمولاً بین ۱ تا ۵ تلقی می‌شود. 
  • توجه به مدت زمان هر سکسکه؛ هر دوره از سکسکه‌های جنین، معمولاً بین چند دقیقه تا نیم ساعت طول می‌کشد. در صورتی که سکسکه بیش از نیم ساعت طول بکشد، بهتر است به دکتر سونوگرافی یا پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. 
  • توجه به الگوی سکسکه؛ ریتم سکسکه‌های جنین، معمولاً منظم و یکسان است. در صورتی که الگوی سکسکه‌های جنین به صورت ناگهانی افزایش یابد، احتمالاً نشانه‌ای از وجود یک مشکل است و مادر به بررسی بیشتری نیاز دارد. 

نکته! توجه داشته باشید که تعداد دفعات سکسکه و مدت زمان آن در بین جنین‌ها متفاوت است. برای مثال، احتمال دارد یک جنین در طول روز به طور منظم چنین بار سکسکه کند؛ در حالیکه جنین‌های دیگر به ندرت در طول روز سکسکه داشته باشند. هر دو حالت طبیعی است و جای نگرانی نیست.

 

آیا سکسکه جنین خطرناک است؟

سکسکه‌های جنین، نشانه‌ای از رشد سالم و طبیعی اوست و جای نگرانی ندارد. با‌این‌حال، اگر موارد زیر را تجربه کردید، حتماً با پزشک متخصص خود در میان بگذارید:

 

  • طولانی بودن بیش از اندازه زمان سکسکه جنین
  • سکسکه بسیار شدید و مداوم
  • تغییر الگوی سکسکه به صورت ناگهانی 
  • بروز سکسکه با علائم غیرمعمول در ماه‌های پایانی بارداری

بروز سکسکه شدید درماه‌های پایانی بارداری، احتمالاً به دلیل بروز مشکلاتی در بند ناف باشد. این مشکلات شامل فشردگی یا گره خوردن بند ناف هستند و به ندرت بروز می‌کنند.

 

چه زمانی جنین سکسکه می‌کند؟

برای بسیاری از مادران، این سوال ایجاد می‌شود که جنین چه زمانی سکسکه می‌کند، یا اینکه سکسکه‌ جنین درماه چندم اتفاق می‌افتد. در پاسخ به این سوالات، باید بگوییم که سکسکه‌های جنین معمولاً از سه‌ماهه دوم بارداری و از حدود هقته‌های ۲۱ تا ۲۴ آغاز می‌شوند. البته، ممکن است برخی از مادران زودتر یا دیرتر از زمان مذکور سکسکه‌های جنین خود را احساس کنند.

 

چطور می‌توانیم سکسکه جنین را متوقف کنیم؟

برای متوقف کردن سکسکه جنین، راه‌حل‌های مختلفی وجود دارد. البته بهتر است توجه داشته باشید که این روش‌ها، بیشتر برای تسکین مادر بوده و چندان تضمینی برای توقف سکسکه‌های جنین وجود ندارد. روش‌ها را باهم بررسی می‌کنیم:

 

  • تغییر موقعیت بدن؛ یکی از روش‌های احتمال توقف سکسکه، تغییر موقعیت بدن است. یعنی، اگر نشسته‌اید بلند شوید و کمی راه بروید. یا اگر دراز کشیده‌اید به پهلوی خود بچرخید. این تغییر وضعیت، احتمالاً فشار روی رحم را کاهش داده و حرکات جنین را تحت تاثیر قرار دهد. 
  • نوشیدن آب؛ نوشیدن یک لیوان آب سرد، ممکن است واکنش جنین را نسبت به مایع آمنیوتیک تغییر داده و سکسکه را کاهش دهد. نوشیدن مایعات سالم دیگر نیز احتمالاً در این خصوص موثر باشند. 
  • مصرف میان‌وعده سبک؛ میان وعده‌های سبک، به‌خصوص اگر حاوی پروتئین یا کربوهیدرات باشند، احتمالاً سکسکه‌های جنین را کاهش دهند. زیرا، گاهی اوقات ممکن است تغییرات غذایی در حرکات جنین تاثیر داشته باشند. 
  • پیاده‌روی و انجام حرکات ملایم؛ پیاده‌روی یا انجام حرکات ورزشی ملایم، احتمالاً در جابجایی جنین و تغییر وضعیت او تاثیر داشته باشد. 
  • تنفس عمیق؛ تنفس‌های عمیق و آرام، اضطراب مادر را کاهش می‌دهند. در نتیجه می‌توانیم امیدوار باشیم که جنین، از آرامش مادر خود تاثیر گرفته و سکسکه‌های خود را کاهش دهد. 
  • ماساژ ملایم شکم؛ ماساژ شکم به صورت دایره‌ای یا نوازش کردن ناحیه‌ای که سکسکه جنین احساس می‌شود، ممکن است در آرام شدن جنین تاثیر بگذارد. 

همچنین، قرار گرفتن در معرض نور نیز ممکن است در کاهش سکسکه‌های جنین تاثیرگذار باشد. بغضی از منابع می‌گویند که با گرفتن یک چراغ قوه روی شکم، جنین تحریک شده و وضعیت خود را تغییر می‌دهد.

 

چه زمانی برای سکسکه کردن جنین باید به پزشک مراجعه کنیم؟

همانطور که در تیتر‌های قبل اشاره کردیم، سکسکه جنین اتفاقی طبیعی در جهت رشد جنین و معمولاً به دلیل تمرین تنفس است. با‌این‌حال، سکسکه جنین در بارداری یا سکسکه جنین در رحم، رمانی نگرانی ایجاد می‌کند که زمان آن طولانی مدت شده و الگوی ریتمیک سکسه‌ها افزایش یابند. در صورت بروز چنین موقعیت‌هایی حتما باید به دکتر زنان مراجعه کنید. پزشک متخصص زنان و زایمان، ابتدا شرایط شما را بررسی کرده و با انجام سونوگرافی وضعیت جنین را بررسی می‌‌کند. سپس بر اساس وضعیت موجود راهکار‌های درمانی را در اختیار شما قرار خواهد داد.

 

تشخیص و درمان اختلالات سیستم تولید مثل زنان، مشاوره جنسی و بارداری، تخصص دکتر زنان و زایمان است. از مهم‌ترین وظایف دکتر زنان می‌توان به مراقبت‌های پیش و بعد از زایمان، مراقبت‌های پس از زایمان، مدیریت درد زایمان و مشاوره باروری اشاره کرد. متخصص زنان و زایمان به درمان بیماری‌هایی مثل عفونت‌های زنان، اندومتریوز، پولیپ رحم، فیبروم رحم، پره‌اکلامپسی، سندروم تخمدان پلی‌کیستیک می‌پردازد. در صورت ابتلا به این بیماری‌ها، برای اخذ نوبت دکتر زنان می‌توانید از نوبت دهی دکتر زنان و زایمان در سامانه نوبت آنلاین دکتر دکتراستفاده کنید.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 2 در انتظار بررسی : 2 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

زيرنويس چسبيده

چگونه یک رپورتاژ موفق بنویسم؟

مایکروسافت  شیائومی  سامسونگ  گوشی  مارک  اینتل  گواهینامه  قرمز  گورمن  تبلت  آیفون  طراحی  لایکا  تایوان  یوتیوب  دوربین  اندروید  تاشو  چین  گلکسی  پیکسل  ساعت  ای‌بی  هوشمند  سطح  جدید  شرکت  معرفی  تجاری  طرح